Interviews met de Nederlandse en Belgische wereldkampioenen

Meerdere Nederlandse en Belgische eenwieleraars hebben ontzettend goed gepresteerd op Unicon 20, het wereldkampioenschap eenwieleren in 2022. Op deze pagina interviews met die eenwieleraars.

“Volgens mij is materiaal geweldig belangrijk”

Mathias Bracke (18) uit het Belgische Zele is sinds Unicon 2022 wereldkampioen IUF Slalom, een discipline die techniek, snelheid, kracht en preciese controle combineert.

Wanneer ben je met eenwieleren begonnen, en hoe kwam dat zo?
(…) Een week voor het NKE van 2012 begon ik met oefenen, en tijdens het NKE oefende ik door, inspiratie genoeg om me heen! En aan het eind van het NKE kon ik rijden. Daarna ben ik nooit meer gestopt.

Waardoor kreeg je het idee om hogerop te komen in de eenwielersport?
Mijn neef kon al heel goed rijden, en won daar prijzen en medailles mee. Dat leek me echt cool, dus dat wilde ik ook proberen. De eerste wedstrijd waar ik aan meedeed was het NKE in 2013, en dat ging best goed. Daarna ben ik gewoon blijven trainen.

Lees het hele interview

“Ik wil graag een wereldrecord halen”

Lisanne Boer (24) uit Wapenveld is op Unicon in 2022 wereldkampioen Highjump On Platform geworden. Of eigenlijk: gebléven, want die titel had ze ook al bij de vorige Unicon (in 2018) behaald. Hoe heeft ze dit niveau bereikt? En hoe is het allemaal begonnen?

“… in het begin deed ik eigenlijk alleen racen, dat kwam door het NKE. Het springen heb ik gewoon pas later ontdekt. Ik merkte dat ik met springen beter was dan met racen, dus daar ben ik me verder in gaan specialiseren. Maar ik race nog wel als de kans zich voordoet, omdat ik dat ook heel leuk vind om te doen. En verder maak ik af en toe een “unipacking” tocht.”

Lees het hele interview

“Het leukste aan Urban vind ik de community

Tim Desmet (29) uit het Belgische Leffinge is sinds de zomer van 2022 wereldkampioen in de discipline Highjump On Platform. Hoe heeft hij dit bereikt, welke andere disciplines beoefent hij, en welke ambities heeft hij nog?

 “… Toen ik een jaar of 14 was, zag ik met mijn beste maat een YouTube filmpje van gasten die tricks en hoogspringen deden op een eenwieler. Dat vond ik supertof. Mijn maat kon toen nog niet eenwieleren, maar hij wilde dat wel doen. Toen zijn we samen fanatiek gaan oefenen.

We pushten elkaar om telkens hoger te springen of moeilijkere tricks te landen. Toen ik 15 was deed ik mee aan …”

Lees het hele interview

“Ik train zes keer per week, het hele jaar door”

Elise Blad (21) uit Diemen is sinds afgelopen zomer wereldkampioen eenwieleren marathon “standaard”. Dus over een afstand van 42,195 km, op een wiel van 29 inch.
Hoe is dat zo gekomen, wat doet ze daarvoor, en wat zijn haar toekomstplannen?


“… in 2016 gingen we voor het eerst mee naar het NK Eenwieleren. Zo kwamen we in contact met meer eenwieleraars en met wedstrijden. Ik zag al die mensen supersnel rijden en ik dacht: wow, dat wil ik ook kunnen! Vanaf toen ben ik veel fanatieker gaan trainen…”

Lees het hele interview

Eenwieleren is voor mij de bron van vrijheid en geluk

Gert-Jan De Vleeschouwer (21) uit het Belgische Zele is sinds augustus 2022 tweevoudig wereldkampioen eenwieleren, namelijk op de 800 meter “standaard” en de marathon “standaard”.
We spreken hem om te horen hoe hij dit bereikt heeft, hoe hij traint, en welke doelen hij nog heeft op eenwielergebied.

“…dan gaan we terug naar 2011, toen een klein jongetje genaamd Gert-Jan een eenwielertje kreeg van zijn ouders. Dat was eigenlijk liefde op het eerste gezicht: ik moest en zou dat kunnen! Na een week kon ik mijn eerste metertjes rijden…”

Lees het hele interview

“Doorzettingsvermogen is mijn sterkste kwaliteit”

Roos Seegers (23) uit Alphen (NB) is drievoudig wereldkampioen eenwieleren, in de disciplines Flatland, Street en Longjump on Platform.
We spreken haar om te horen hoe dat zo gekomen is, wat ze daarvoor doet, en wat haar toekomstplannen zijn.

“Toen ik 9 was, heb ik een eenwieler voor Sinterklaas gekregen. Het leek me heel leuk om te kunnen eenwieleren. Na ongeveer een maand kon ik …”

Lees het hele interview

Houd deze pagina in de gaten. De komende maanden volgen er meer interviews!