UNICON 21 – updates

Op 14 juli is UNICON 21 begonnen.
Het wereldkampioenschap eenwieleren vindt plaats in Bemidji, Minnesota, VS.
Op deze pagina vind je verslagjes van wat zich dagelijks afspeelt. Natuurlijk met een focus op de Nederlandse en Belgische deelnemers, met onder andere een overzicht van de uitslagen van de dag.
Een korte voorstelling van de Nederlandse en Belgische deelnemers onderaan deze pagina.

Dag 3, 16 juli – roadrace 10 km, track, hoog- en verspringen op platform

De dag begon al vroeg met de 10 km wedstrijd. Deze werd gereden door Elise, Marieke, Lisanne, Lindsey en Sofia. Het mooie rechte parcours liep langs de oostkant van Lake Bemidji en over de Mississippi rivier. De Nederlandse vrouwen haalden mooie resultaten: iedereen heeft een leeftijdsgroepmedaille behaald! Elise en Marieke haalden zelfs het expertpodium in de standaard-categorie, Lisanne lukte dat in de unlimited-categorie.

Ook waren vandaag de 100 meter sprint, de 30 meter wheelwalk en het coasten (zo ver mogelijk rijden zonder dat je voeten de pedalen of het wiel mogen raken) op de atletiekbaan bij Bemidji High School. Bij de mannen haalde de Japanner Misaki Uchida op de 100 meter een onofficieel wereldrecord in 12.38! (Het is helaas niet officieel omdat de baan niet voldoet aan de eisen voor officiële IUF wereldrecords.)

In de middag werden de voorrondes van het platform hoog- en verspringen gehouden. Jelle, Roos en Lisanne plaatsten zich voor de finales in de avond. Deze waren zeer succesvol want Nederland is twee wereldkampioenen rijker! Roos won het verspringen, Lisanne won het hoogspringen. Tijdens Unicon 20 in 2022 was dit precies dezelfde uitslag. Bij de mannen haalde Jelle een knappe vierde plaats bij het hoogspringen.

Kersverse wereldkampioenes Lisanne en Roos in actie

Nieuwe uitslagen voor Nederlanders en Belgen:

Alle officiële uitslagen zijn te vinden op de Unicon website.

Dag 2, 15 juli – de eerste trackwedstrijden

Vandaag vonden de eerste wedstrijden plaats. Machteld, Evelien, Mathias, Elise, Michel, Marieke en Lindsey mochten het spits afbijten met de 800 meter en/of de 50 meter eenbeen op de atletiekbaan van Bemidji High School. Onze Belgen en Nederlanders presteerden goed. De 800 meter was goed voor vier leeftijdsgroepmedailles en drie finaleplaatsen voor Marieke, Mathias en Elise. Elise werd in de expertfinale zelfs tweede! In de 50 meter eenbeen finale werd Mathias nipt vierde in een supertijd van 7,982 seconden.

Een verder hoogtepunt van de dag was de movie night die georganiseerd werd door Wout en Jelle. Tijdens deze avond werden er nog niet eerder gepubliceerde eenwielervideo’s getoond die iedereen die maar wilde, vooraf op kon sturen. De avond was druk bezocht.

Morgenvroeg staat de 10 kilometer op het programma. Later op de dag zijn er nog jumps en opnieuw track.

Mathias tijdens de finale 50m eenbeen

De eerste uitslagen van Nederlandse en Belgische deelnemers:

Alle officiële uitslagen zijn te vinden op de Unicon website.

Dag 1, 14 juli – opening en parade

Vandaag was de opening van Unicon 21!
De dag begon met registeren bij het hoofdgebouw van Unicon. Lisanne, Marieke en Michel waren vandaag vrijwilligers bij de registratie. Bij de registratie kregen we wat leuke goodies, zoals een t-shirt, een waterfles en een tas. Ook zijn er Unicon-sokken te winnen door het uitvoeren van 25 foto-opdrachten. Na het registeren kwam je terecht in een “eenwielermuseum”, waar allemaal speciale eenwielers te zien waren.

De openingsceremonie bestond uit een aantal liederen en dans van de Ojibwe, een van de oorspronkelijke volkeren van Minnesota. Daarna was er een show te zien van Jamey the Unicycling Unicorn, waarbij hij trucs deed in combinatie met comedy. Ook deed hij een poging om het wereldrecord “rijden op de hoogste eenwieler” te breken op een giraffe van maar liefst 13,44 meter, maar dit is helaas net niet gelukt.

Na de ceremonie volgde de parade door Bemidji met 600 eenwieleraars. Onderweg was veel getoeter van auto’s en ondanks de hitte was het supergezellig. Morgen staan de eerste trackwedstrijden op het programma.

Sfeerbeeldje parade

Vanuit Nederland en België gaan er in totaal 12 wedstrijddeelnemers naar Unicon.
Wie zijn ze, en wat willen ze bereiken? We stellen ze hier aan je voor in alfabetische volgorde.


Elise Blad (NL), 22 jaar, eenwielert al 12 jaar.
Dit wordt haar tweede Unicon. Elise doet mee aan alle “track” wedstrijden, dus 100 m, 400 m, 800 m, 50 m eenbeen, 30 m wheelwalk, IUF slalom en 4×100 m estafette. Daarnaast ook aan alle wegwedstrijden, dus 10 km, “Loop the Lake” (ongeveer 55 km) en criterium. En wellicht nog de cyclocross.
“Ik hoop op een expert medaille op de 10 km en de “Loop the Lake” en misschien ook eentje op de criterium (ik weet alleen nog niet zo goed wat deze precies inhoudt). Verder hoop ik op misschien een leeftijdsgroepmedaille op de 400 m en 800 m.”

Evelien Bracke (B), 21 jaar, eenwielert al 12 jaar.
Dit wordt haar derde Unicon. Evelien doet mee aan 100 m, 50 m eenbeen, IUF slalom, 400 m, 800 m, stillstand, hoogspringen en verspringen.
“Dit jaar heb ik niet echt een ambitie of een streefdoel. Ik ben geblesseerd geweest dit jaar dus heb niet kunnen trainen. Daarom doe ik ook niet echt veel disciplines mee, alleen de track. Voor het springen ben ik ook ingeschreven, maar dat zal ik op het moment zelf moeten zien of dat gaat of niet aangezien ik nog wat last kan hebben. Ik doe gewoon mee voor het plezier en de ervaring.”

Jelle Dillen (B), 28 jaar, eenwielert al 14 jaar.
Dit wordt zijn derde Unicon. Jelle doet mee aan flatland, street, trials, hoogspringen op platform en hoogspringen over lat.
“Mijn ambitie/doel: de finales halen bij flatland en/of street zou mooi zijn, maar vooral ervan genieten.”

Lindsey Siebelink (NL), 22 jaar, eenwielert al 10 jaar.
Dit wordt haar tweede Unicon. Lindsey doet mee aan alle “track” en “road” onderdelen, dus 100 m, 400 m, 800 m, 50 m eenbeen, 30 m wheelwalk, IUF slalom, 4×100 m estafette, 10 km, “Loop the Lake” (ongeveer 55 km) en criterium.
“Mijn ambitie is om dit jaar een of meer medailles mee naar huis te nemen; ik hoop een expert medaille op de 10 km en/of de Loop the Lake. Op de criterium zou ik ook graag iets willen winnen. Verder hoop ik in de finale te komen van de 800 m en een medaille te halen met het estafette team.”

Lisanne Boer (NL), 25 jaar, eenwielert al 13 jaar.
Dit wordt haar vijfde Unicon. Lisanne doet mee aan de wegwedstrijden 10 km, Loop the Lake en criterium (alle drie unlimited); aan de muni-onderdelen uphill, downhill, cross country en cyclocross; de urban-wedstrijden trials, speedtrials, hoog- en verspringen (beide zowel op platform en over lat); stillstand en IUF slalom.
“Het belangrijkste voor mij is dat ik geniet van deze bijzondere ervaring. Daarnaast hoop ik mijn wereldtitel op het hoogspringen voor de tweede keer te prolongeren.”

Machteld van Velzen (NL), 14 jaar, eenwielert al 7 jaar.
Dit wordt haar eerste Unicon. Machteld doet mee aan flatland, street, trials, speed trials, verspringen (beide soorten), hoogspringen (beide soorten), IUF slalom, 50 m eenbeen, stillstand.
“Ik heb heel veel zin om mee te doen. Ik kom vooral om een hele leuke tijd te hebben, maar ik zou het wel erg leuk vinden om een medaille te krijgen!”

Marieke van der Staak (NL), 19 jaar, eenwielert al 10 jaar.
Dit wordt haar tweede Unicon. Marieke doet mee aan de trackwedstrijden, lange afstanden en muni (off-road).
“Mijn doel is om goede wedstijden te rijden, waarbij voor mij long distance en muni het belangrijkst zijn. Ik wil de focus niet te veel op resultaten leggen, maar vooral genieten van de wedstrijden, mensen en ervaringen.”

Mathias Bracke (B), 19 jaar, eenwielert al 12 jaar.
Dit wordt zijn vijfde Unicon. Mathias doet mee aan de “track” wedstrijden, muni voor beginners, basketbal, hockey en hoogspringen.
“Mijn doel is wereldkampioen worden op de slalom en hopelijk nog een andere finale kunnen rijden.”

Michel Arets (B), 65 jaar, eenwielert al 50 jaar!
Dit wordt zijn negende Unicon. Michel doet mee aan teamsport (basketbal en hockey), “track” wedstrijden, en de meeste Muni disciplines (downhill, uphill, cyclocross, muni). Michel doet altijd veel vrijwilligerswerk op Unicons, en dit jaar komt ook zijn zoon Kieran speciaal mee om vrijwilliger te zijn.
“Mijn doel is deelnemen, al mijn vrienden ontmoeten, …”

Roos Seegers (NL), 25 jaar, eenwielert al vele jaren waarvan 8 jaar de urban disciplines.
Dit wordt haar derde Unicon. Roos doet vooral mee aan de urban disciplines. Het hele lijstje: street, trials, flatland, verspringen op platform, hoogspringen op platform én over bar, stillstand en coasting.
“Mijn ambitie is: veel plezier hebben, mijn team aanmoedigen en mogen jureren bij street en flat. Voor mezelf street winnen en finale halen bij flat en trials.”

Sofia van Veen (NL), 13 jaar, eenwielert al 7 jaar waarvan de laatste drie jaar serieus bezig met trainen.
Dit wordt haar eerste Unicon. Sofia doet mee aan Flatland – Jr. Expert, Street – Jr. Expert, Speed Trials, Trials, Long Jump on Track, High Jump onto Platform, High Jump over bar, Long Jump on Platform, 10 km – Unlimited, Criterium – Unlimited, Loop the Lake (~55 km) – Unlimited, Muni Cross Country – Beginner, Muni Downhill – Beginner, Muni Uphill, Cyclocross – Beginner.
“Ik heb natuurlijk wat doelen, bepaalde tricks die ik wil landen in de wedstrijd, bepaalde tijden die ik wil fietsen, de 55km uitfietsen (en genoeg energie overhouden voor de trials die erna is), maar vooral er een gave twee weken van te maken!”

Wout Chauvaux (B), 23 jaar, eenwielert al 18 jaar.
Dit wordt zijn tweede Unicon. Hij focust vooral op street, maar gaat zeker ook aan flatland meedoen, waarschijnlijk ook hoog- en verspringen.
“Ik zou heel graag op het podium staan voor street.”

Terug naar boven