UNICON 20 – updates

Op 26 juli begon UNICON 20. Het wereldkampioenschap eenwieleren vond in Grenoble plaats. Op deze pagina vind je verslagen van wat zich dagelijks afspeelde. Natuurlijk met een focus op de Nederlandse en Belgische deelnemers. Ook vind je er de uitslagen van de Nederlandse en Belgische deelnemers.

6 augustus 2022 | Mountain Climb Race, Street finale en Final Party

In de ochtend was er een wedstrijd die nog niet eerder op een Unicon is gehouden, namelijk de Mountain Climb Race. Anders dan de vertrouwde muni-discipline Uphill is dit niet offroad maar op een verharde weg. Het ging om een afstand van iets meer dan 15 km, bij een totaal hoogteverschil van 957 m, met uiteraard talrijke haarspeldbochten. De beklimming voerde van Grenoble naar de col van Saint-Nizier-du-Moucherotte, en is ook enkele malen opgenomen geweest in de Tour de France als col van de eerste categorie.

Omdat deze wedstrijd in de categorie Road Race viel, was het volgens de regels verplicht om aparte categorieën voor “standard” en “unlimited” aan te bieden. Dit is omdat een “unlimited” eenwieler eigenlijk altijd sneller is in een normale wegwedstrijd. Maar aan de resultaten is af te lezen, dat dat voor deze klimwedstrijd niet echt uitmaakte. Er waren zelfs talloze rijders die zich voor de eer hadden ingeschreven in de unlimited categorie, terwijl hun eenwieler ook aan de standaard-eisen voldeed. Waarschijnlijk schatten ze in (of hadden ze in trainingen geconcludeerd) dat zo’n eenwieler het best geschikt was voor deze race.

De Nederlandse en Belgische deelnemers die aan deze race meededen (allen in standaard-categorie) zetten prima tijden neer, ondanks het gebrek aan bergen in onze landen. Gert-Jan De Vleeschouwer finishte zelfs binnen een uur. Elise Blad haalde de zilveren expert-medaille bij de vrouwen.

Op de foto: Lindsey Siebelink (wit shirt) op korte afstand achter Marieke van der Staak (oranje). 

‘s Middags waren de laatste wedstrijden van deze Unicon: de finales van de urban discipline Street. De rijders hadden elk twee runs van één minuut om hun coolste tricks aaneen te rijgen, en daarna nog drie pogingen voor een “final trick”. Roos Seegers bevestigde haar status van wereldtopper door ook hier wereldkampioen te worden! Bij de mannen deden Jelle Dillen en Wout Chauvaux mee aan de finale, maar behaalden daar geen podiumplaats.

Unicon werd afgesloten met de Final Party inclusief maaltijd. Er was een slottoespraak van Unicon hoofddirecteur François Wurmser, live muziek, dans, enkele shows, en algehele levendigheid.

De deelnemende Nederlanders en Belgen hebben op deze editie van Unicon buitengewoon goede prestaties geleverd! Er zijn nog enkele uitslagen niet officieel gepubliceerd, en we zullen de tekst en tabel nog bijwerken als alles formeel vaststaat. Maar als we goed hebben geteld, bedraagt het totaal aantal behaalde medailles tot nu toe 78, waarvan 23 expert-medailles (dat wil zeggen: ongeacht leeftijdsgroep). Van die 23 waren er zeven eerste plaatsen, en dus een wereldtitel. En op basis van nog niet officieel gepubliceerde gegevens komen daar nog twee wereldtitels bij. 

Driewerf hoera voor Nederland en België!!

Nieuwe uitslagen voor Nederlanders en Belgen:Alle officiële uitslagen vind je op de Unicon website (en meestal iets eerder dan bij ons).

5 augustus 2022 | Street prelims en de laatste Track wedstrijden

Vandaag werden in de grote tent de prelims (voorronden/leeftijdsgroep-wedstrijden) voor de discipline Street gehouden in de grote tent. We hebben nog geen volledige uitslagen, maar in elk geval is Roos Seegers door naar finale die morgen plaatsvindt.

In het Bachelard stadium was vandaag de laatste dag van de Track races. In de ochtend werd de 800m afgewerkt voor alle leeftijdsgroepen. De resultaten bij de Belgische en Nederlandse deelnemers waren prima. Gert-Jan De Vleeschouwer, Mathias Bracke en Elise Blad plaatsten zich voor de finale. Op de foto: Lisanne Boer (zwart shirt) en Lindsey Siebelink (oranje shirt) reden in dezelfde heat van leeftijdsgroep 19-29.


In de middag en avond vonden de finales plaats van (bijna) alle Track disciplines, steeds met een uur ertussen om te recuperen, want bij eenwieleren is de specialisatie nog niet zo groot en zie je bij de diverse onderdelen vaak dezelfde rijders terug. Er was weer een groot succes bij onze rijders: Gert-Jan werd wereldkampioen 800m!

De finale voor IUF Slalom werd afgeblazen wegens een beginnende onweersbui, in plaats daarvan worden de resultaten uit de voorronden gebruikt voor de Expert klasseringen. Een begrijpelijke beslissing, maar wel heel jammer. Vooral voor Gert-Jan en Mathias, die “ambities” hadden voor de IUF Slalom. Niettemin is Mathias wel de nieuwe wereldkampioen!

Nagekomen bericht: Mathias Bracke speelde enkele dagen geleden mee in het basketbalteam “Rest of the world”, en hebben daarmee goud gewonnen in de finale van het B-toernooi. A is het Expert-toernooi, B is meer voor de fun, maar toch!

Nieuwe uitslagen voor Nederlanders en Belgen:

Alle officiële uitslagen vind je op de Unicon website (en meestal iets eerder dan bij ons).

Morgen alweer de laatste dag. Nog twee serieuze wedstrijden (Mountain Climb Race en Street). Daarna de slotceremonie en de final party.

4 augustus 2022 | Cyclocross en Balansdisciplines

Voor de ochtend stond er een Cyclocross race op het programma, met een prachtig parcours door Parc de l’ile d’Amour, waarin onder andere een trap naar boven met een steile strook ernaast, een BMX “pumptrack”, een hindernis van pallets die vrijwel niet te rijden/springen was, en een stuk van een meter of zes met linten op 80 cm hoogte waar je onderdoor moest. Vooral dit laatste werd soms op verrassende manieren afgelegd, zoals in limbo, of door je eenwieler er met een rotgang doorheen te “schieten”. Voor de toeschouwers is Cyclocross een race om van te smullen!
Voor een duidelijke omschrijving van Cyclocross en alle andere disciplines zie onze onvolprezen pagina Eenwielerdisciplines.
Van Nederland en België deden Marieke van der Staak, Lisanne Boer, Fleur van Eerten, Jitske Verwaal en Lindsey Siebelink mee bij de vrouwen “Beginners”, en Gert-Jan De Vleeschouwer, Mathias Bracke en Michel Arets bij de mannen “Elite”. Voor elke groep was het parcours gelijk, maar bij Elite werd ongeveer een kwartier langer gereden. Resultaten zijn nog niet gepubliceerd, maar er werd door “onze” rijders zeer goed gereden.

Op de foto: De kopgroep in de Mannen Elite raast op de lintenhindernis af.

In de middag werden in gymzaal Aristide Bergès de “Balansdisciplines” gehouden, dit is de verzamelnaam voor 10m Slow Forward (ook bekend van het NKE), 10m Slow Backward, en Stillstand. De Nederlandse rijders waren meer dan een uur ter plaatse om deze onderdelen te doen, en al die tijd was Ana Schrödinger uit Duitsland bezig met haar Stillstand – met andere woorden, ze stond meer dan een uur stil. De Balansdisciplines, en dan vooral Stillstand, zijn de enige waar het voor toeschouwers saaier wordt naarmate de prestatie beter is 🙂

Nieuwe uitslagen voor Nederlanders en Belgen:

Alle officiële uitslagen vind je op de Unicon website (en meestal iets eerder dan bij ons).

Morgen de leeftijdsgroep/kwalificatiecompetitie voor Street (dit heeft weinig met een straat te maken), de 800 meter op de atletiekbaan, en alle “Track” finales.

3 augustus | Track Races en Speed Trials

We waren weer druk op de atletiekbaan vandaag. In de ochtend waren de 400 meter races, dus één heel rondje over de baan. Deze afstand duurt natuurlijk langer dan 100m, maar omdat er altijd beduidend minder deelnemers voor zijn, was het toch vroeger klaar. 

In de middag kon daardoor de 4x100m estafette worden gehouden. Er deden in principe twee Nederlandse teams mee, met de traditionele namen Orange Lions 1 en Orange Lions 2. Maar omdat Isa Mook nog steeds geblesseerd is, hadden we in de Duitse Katharina Raugust voor team 1 een waardige vervangster gevonden. Beide teams reden in dezelfde heat, en ook nog op aangrenzende banen. Een opvallend gezicht met die acht fluo-oranje teamshirts, ontworpen door Lisanne Boer. Verder was er nog een gemengd Belgisch-Duits team van vier zeer snelle rijders. De meeste prestaties vandaag op de baan waren naar tevredenheid.

Op de foto vanaf links: Lindsey Siebelink, Elise Blad, Fleur van Eerten, Katharina Raugust, Jitske Verwaal, Lisanne Boer, Klaas Bil, Marieke van der Staak.

Inmiddels waren overdag de voorrondes voor Speed Trials verreden. Daarbij rijden twee rijders tegelijk op twee parallelle en identieke lijnen, Het gaat om het zo snel mogelijk de hele lijn afwerken, uiteraard zonder vallen of andere fouten. Bij de mannen ging Tim Desmet door naar de finale, bij de vrouwen Roos Seegers en Lisanne Boer (de usual suspects).

De finale was ‘s avonds. Bij de vrouwen lag Lisanne er al in de eerste ronde uit, terwijl Roos enkele keren won en uiteindelijk zilver haalde. Bij de mannen was de laatste run, tussen Tim Desmet en Erik Winterfeldt (Zweden) bloedspannend. Ze landden namelijk precies tegelijk op de finish (een platform van één pallet hoog). De jury dacht aanvankelijk dat Tim had gewonnen met enkele centimeters verschil, maar het was de schaduw van zijn band die iets meer naar voren viel. Daarom werd de laatste run overgedaan, en die werd overtuigend gewonnen door Erik Winterfeldt. 

We waren al bijna gewend aan elke dag een Nederlandse of Belgische wereldtitel ☺, maar vandaag bleef het steken bij twee vice-wereldkampioenen. Ook zeer fraai natuurlijk.

Op de foto: Tim Desmet in zijn adembenemende finale egen Erik Winterfeldt.

Nieuwe uitslagen voor Nederlanders en Belgen:

Alle officiële uitslagen vind je op de Unicon website.

Morgen eerst de cyclocross, en de rest van de dag 10m langzaam zowel vooruit als achteruit, en Stillstand. Daarvan is de Cyclocross verreweg het levendigste onderdeel. We gaan het zien!

2 augustus 2022 | Rustige dag

Vandaag was voor de meeste Nederlandse en Belgische deelnemers een tamelijk rustige dag. Mathias kwam wel in actie bij het Basketbal B toernooi. En daarnaast kwamen sommigen speciaal voor de IUF Slalom nog naar de atletiekbaan, hoewel je ook had kunnen kiezen om de voorgaande dag al de slalom te rijden, als je er toch was. Het ging daarbij om de medailles per leeftijdsgroep, en tevens kwalificatie voor de finale. Gert-Jan De Vleeschouwer en Mathias Bracke kwamen met tijden rond de 18 seconden in de finale (vrijdag).

Op de foto: Mathias tijdens zijn slalomrun, waarmee hij eerste werd in zijn leeftijdsgroep.

Niet dat het op de atletiekbaan verder rustig was. Alle onderdelen die gister aan bod kwamen voor de 15+ leeftijdsgroepen, werden nu gehouden voor de jongere deelnemers. Het is jammer dat vanuit Nederland en België niemand van onder de 15 jaar gekomen is. Die jonge rijders zijn, juist door het systeem van leeftijdsgroepen, evengoed wereldkampioenschap-waardig!

Verder waren er de hele dag Freestyle wedstrijden in de Halle Clémenceau. Een discipline waar van oudsher in Nederland en België weinig aan gedaan wordt. Maar wel indrukwekkend mooi om te zien.

Nieuwe uitslagen voor Nederlanders en Belgen:

Alle officiële uitslagen vind je op de Unicon website.

Morgen op de baan in de ochtend de 400m, en in de middag de 4x100m estafette, waar Nederlanders en Belgen in maar liefst drie viertallen meedoen. En in de grote tent in Unicon Village de Speed Trials Prelims (kwalificaties), en ‘s avond de finale daarvan.

1 augustus 2022 | Weer drie wereldkampioenen!

Overdag waren de eerste series van de trackwedstrijden op de atletiekbaan van Stade Bachelard. Dit wordt altijd in meerdere dagen gedaan omdat het om veel disciplines gaat. Voor de Nederlands en Belgen stond vandaag de 100 meter op het programma, en ook de 30 m wheelwalk en de 50 m eenbeen. Bij de 100 m heeft Gert-Jan de finale bereikt, terwijl Mathias Bracke de finale haalde in wheelwalk. Alle Track Race finales zijn op vrijdag.

‘s Middags waren de voorronden van het verspringen op platform en het hoogspringen op platform. Van alle deelnemers mochten vier Nederlanders en Belgen door naar de finales, wat al een zeer goede prestatie is. Het feest werd nog groter toen bij de zeer spannende finales, diezelfde avond, liefst drie nieuwe wereldtitels naar de Nederlands en Belgen gingen. Roos Seegers werd wereldkampioen bij het verspringen, en Lisanne Boer en Tim Desmet bij het hoogspringen. Het prestatieniveau van onze toppers is ongekend!

Op de foto Tim deed, toen hij al kampioen was, een (helaas mislukte) poging om op 137 cm te springen.

Alle nieuwe uitslagen voor Nederlanders en Belgen:

Alle officiële uitslagen vind je op de Unicon website.

Voor morgen staat er niet zo veel op het programma. Er zijn weliswaar weer de hele dag trackraces, maar vooral voor 0-15 jaar (in meerdere leeftijdsgroepen), en zulke jonge deelnemers hebben wij (NL en B) er helaas niet bij.

31 juli 2022 | Drie wereldkampioenen in de Marathon en bij Flatland

Vanaf 8 uur ‘s ochtends werd de marathon (42,195 km) verreden, grotendeels over fietspaden langs de rivier de Isère. En met enorm succes voor de Lage Landen vooral bij de “standaard” (29″ wiel, geen versnelling): Gert-Jan De Vleeschouwer werd wereldkampioen bij de mannen, en Elise Blad bij de vrouwen!
Op de foto Elise achter de tweeling Alina en Leonie Czimek, die ze uiteindelijk zou verslaan.

De tijden van Gert-Jan en Elise liggen zelfs onder de huidige wereldrecords voor marathon standaard! Helaas is er onzekerheid of de route wel echt lang genoeg was. Dit gaat achteraf nog nagemeten worden volgens de vereiste standaard. Overigens werd bij de mannen unlimited ook een wereldrecord gereden, als de afstand correct is.

De middag en avond waren gewijd aan de Flatland competitie, waarbij je steeds met twee tegen elkaar strijdt in een “battle”. Van de NL en B deelnemers bereikten Tim Desmet, Jelle Dillen en Roos Seegers de finales.
Sterker nog: Roos won de finale en is de nieuwe wereldkampioen Flatland! (Tussen haakjes, als je van sommige disciplines niet weet wat het is, kijk dan eens hier naar het overzicht van alle eenwielerdisciplines).

Alle nieuwe uitslagen voor Nederlanders en Belgen:

Alle officiële uitslagen vind je op de Unicon website.

30 juli 2022 | Uphill, Downhill, en Trials finale

De uphill en downhill competitie vonden plaats in het berggebied bij Sept- Laux, zo’n 40 km ten oosten van Grenoble. Voor uphill stonden eigenlijk een flinke handvol Nederlandse en Belgische deelnemers aangemeld. Sommigen hadden hem de vorige dag geoefend, of liever geprobeerd. Voor ons vlakke-landers bleek hij vrijwel niet te doen! Uiteindelijk deden van de NL en B alleen Mathias Bracke en Niels Verhamme hieraan mee.
Bij de downhill (“Beginner” variant) (eerst omhoog met een kabelbaan) waren sommige stukken nog wel modderig en glad van de regen van de vorige dag. En andere stukken waren zo steil naar beneden dat veel rijders een stukje te voet gingen. Maar al met al toch goed te rijden, en ook een leuke/mooie route.

Ondertussen oefenden een tiental eenwieleraars, waaronder twee Nederlandse rijders, op de baan voor de track races. Die was weliswaar niet officieel open (hoewel dit wel beloofd was), maar toch toegankelijk door een gat in het hek :-).

De finales van Trials waren een bloedenerverend onderdeel. Wat deze wereldtoppers kunnen is absoluut indrukwekkend, en dat hadden de honderden toeschouwers ook in de gaten, want er was heel veel applaus, geroep en sfeer. Roos Seegers bij de vrouwen, en Tim Desmet bij de
mannen, deden mee in deze finale. Sterker nog, ze haalden allebei een bronzen expert medaille!
Op de foto: Tim tijdens de trials finale mid-air op de “Tic Tac Toe” lijn, tussen de paal rechts en de palletstapel links.

Morgen de marathon (42,195 km) met nadruk op de Nederlanders, en flatland iets meer voor de Belgen. Daarnaast het vervolg van het Hockey B toernooi.

Alle officiële uitslagen vind je op de Unicon website.

29 juli 2022 | Trials en de IUF Public Meeting

De centrale hal van Unicon, Halle Clémenceau, was vandaag een Trials paradijs. Tientallen lijnen, van redelijk makkelijk tot expert, waren op de vloer opgebouwd. Een flinke handvol Nederlanders en vooral Belgen deden mee aan deze preliminaries (de finales komen morgen). Op de foto Cas van der Heijden in actie.


Gelukkig was het vandaag niet zo warm. Na een flinke onweersbui aan het eind van de ochtend was het zelfs even onder de 20 graden. Maar voor volgende week wordt er weer 30+ verwacht 🙁

In de avond was er de “IUF Public Meeting”, zeg maar de algemene ledenvergadering van de International Unlcycling Federation. Daar werd onder andere officieus aangekondigd dat Unicon 21 in 2024 waarschijnlijk in Bemidji (Minnesota, USA) wordt gehouden.

Er is helaas een derde pechgeval te melden. Lindsey Siebelink is vandaag positief getest op corona. Ze moet nu (minstens) zes dagen in quarantaine 🙁

Morgen wordt het druk: uphill en downhill (allebei offroad), de finale van Trials, en het begin van het Hockey B toernooi.

Alle nieuwe uitslagen voor Nederlanders en Belgen:


Alle officiële uitslagen vind je op de Unicon website.

28 juli 2022 | Cross Country, Unicycle Movie Night

Vandaag stond de Cross-Country competitie op het programma, dus offroad rijden in het Massif du Vercors ten westen van Grenoble. Het natuurschoon en het uitzicht over Grenoble waren schitterend, voor wie er oog voor had. Met een totaal van drie medailles deden NL en B het niet slecht. Op de foto Marieke van der Staak in haar brons winnende race.

‘s Avonds was er in de grote tent in “Unicon Village” een Unicycle Movie Night, georganiseerd en gepresenteerd door de Spaanse eenwieleraar en filmer Adrian Vozmediano. Hier werden achter elkaar korte eenwielerfilms gedraaid, die nog nergens vertoond/gepubliceerd waren. De sfeer zat er goed in, en het talrijke publiek reageerde dolenthousiast op elk hoogtepunt.

Voor morgen kijken we uit naar de Trials competitie.

Vandaag waren er geen nieuwe uitslagen. Alle officiële uitslagen vind je op de Unicon website.


27 juli 2022 | 10 km, hoog- en verspringen

Voor de ochtend stond de 10 km wegwedstrijd op het programma, in twee smaken: standaard 24 inch, en unlimited. De route ging grotendeels langs de rivier de Isère, en was daarom vrijwel vlak. Helaas stond er door een organisatorisch misverstand tijdelijk geen baancommissaris bij een bepaalde afslag. Meerdere rijders, waaronder Elise Blad, raakten daardoor van de route en verloren kostbare tijd. De uitslagen van de 10 km zijn nog niet officieel gepubliceerd.

In de middag was er een georganiseerde oefengelegenheid voor de Cross- Country wedstrijd van de volgende dag. Daar trad pechgeval nummer 2 op: Isa Mook viel op een heftige downhill en ging zwaar door haar enkel. Na behandeling door het Rode Kruis lijkt het er op dat ze de rest van Unicon uitgeschakeld is.

Gelukkig was er beter nieuws van het springen. In de voorrondes bij het hoogspringen over een lat deden Tim Desmet, Roos Seegers en Lisanne Boer het zo goed dat ze leeftijdsgroep-medailles haalden én in de expert-finale stonden (de zes mannelijke en zes vrouwelijke toppers van de wereld).

Op de foto de hoogste geslaagde sprong van Roos in de voorrondes (72 cm). Bij het verspringen op vlakke grond waren de resultaten relatief wat minder voor de NL en B.

Alle bekende uitslagen voor Nederlanders en Belgen:

Alle officiële uitslagen vind je op de Unicon website.

26 juli 2022 | Unicon is begonnen

Unicon is de tweejaarlijkse wereldwijde UNIcycling CONvention (Eenwielerconventie). De 20e editie vindt op dit moment plaats in Grenoble, Frankrijk, en duurt van 26 juli tot en met 6 augustus.

Wellicht het belangrijkste onderdeel van de conventie zijn de wereldkampioenschappen. Daaraan doen deze keer ruim 1100 wedstrijddeelnemers mee uit 41 landen.
We publiceren op deze pagina een (bijna) dagelijks verslagje vanuit Unicon, met vooral aandacht voor de Nederlandse en Belgische deelnemers.

Vandaag, dinsdag 26 juli, is Unicon officieel begonnen. Aan het eind van de middag trok een kleurrijke parade van de meer dan 1100 Unicon-deelnemers door de stad. Daaronder natuurlijk de 11 deelnemers uit Nederland en 16 uit België (op de foto ontbreken er helaas een paar). Met enkele toespraken en een spectaculaire acrobatische eenwielershow van Duo Kilombo werd Unicon 20 officieel geopend.

Nederlandse en Belgische deelnemers aan Unicon 20

Voor morgen staan de eerste wedstrijden voor “onze” deelnemers al op het programma, namelijk de 10 km (zowel standaard als unlimited), hoogspringen over een lat, en verspringen op vlakke grond.
De uitslagen publiceren we natuurlijk zo snel mogelijk.