Programma Eenwielerfestival bekend!

Op zaterdag 2 november organiseren we opnieuw een Eenwielerfestival. Een dag vol workshops, spelletjes en ander eenwielerplezier. De locatie is Sportcentrum De Niervaert, Molenvliet 7, Klundert (NB). Deelname voor de hele dag kost € 10 als je vooraf aanmeldt en zorgt dat je betaling 1 november bij ons binnen is. Aanmelden kan via dit formulier. Inschrijven aan de kassa kan ook, dit kost € 15. Niet-deelnemende bezoekers en begeleiders hebben gratis toegang.

Het programma staat hieronder (wijzigingen voorbehouden laatste update 31-10-19). Voor beginners én gevorderden is er genoeg te doen. Toelichting op de workshops: zie onderaan.

Klik op lees verder voor alle informatie over het Eenwielerfestival:

Eenwielers

Naar het festival neem je natuurlijk je eigen eenwieler(s) mee:

 • Voor alle workshops (behalve giraffe rijden) is een gewone 20 inch of 24 inch eenwieler prima geschikt. Grotere eenwielers hebben eigenlijk meer ruimte nodig.
 • Als je een giraffe (hoge eenwieler met ketting) hebt, en je wilt die meenemen voor de workshop Giraffe rijden: graag. Maar we hebben ook leen-giraffes.
 • Als je een 24 inch race-eenwieler hebt, heeft die de voorkeur voor de workshops Race/Sprint en Slalom.
 • Als je een trials eenwieler hebt, is die het meest geschikt voor de urban onderdelen: springen, trials en flatland.
 • Bij de workshop Absolute beginners (gratis, ook voor bezoekers/begeleiders) hebben we eenwielers in de wielmaten 16/20/24 inch ter beschikking.
 • Om de vloer van de gymzaal niet te beschadigen, vragen we jullie om niet met metalen pedalen te rijden (het gaat om het deel van het pedaal dat de grond kan raken). Schroef dus even plastic of rubber pedalen op je eenwieler voor je komt. Heb je die niet? Circus-expert.nl heeft ze te koop voor lage prijzen, in allerlei vrolijke kleuren. En het monteren doet hij ter plekke voor je!

Bescherming

Zoals je weet zijn er altijd risico’s verbonden aan het eenwieleren.

 • We adviseren om goede bescherming te gebruiken, zoals:
 • handschoenen;
 • kniebeschermers;
 • dichte schoenen met ingestopte veters (svp zaalschoenen of schone schoenen in verband met de vloer).

Bij sommige workshops adviseren we nog wat extra bescherming:

 • bij flatland, trials en hoog- en verspringen: helm;
 • bij flatland en trials bovendien: scheenbeschermers;
 • bij rijden op hoge eenwielers: helm en polsbeschermers.
 • Let op: bij hockey zijn polsbeschermers juist onhandig, omdat je de stick dan lastig kunt vasthouden.

Eenwielerwinkel

De hele dag staat de eenwielerwinkel van circus-expert.nl op het festival voor onderdelen en kleine reparaties.
Ter gelegenheid van het festival kun je eenwielers bij ze bestellen met 10% korting op de normale verkoopprijs. Levering op het festival, in elkaar gezet en wel. Neem hiervoor contact op met info@circus-expert.nl.

T-shirts

Eenwielerfestival-t-shirts in diverse kinder- en volwassen maten kosten € 10, zo lang de voorraad strekt.

Consumpties

Overdag zijn in het restaurant, met uitzicht op de sportzaal, allerlei consumpties te koop waaronder ook broodjes gezond en fruitsalade.

Je kunt ook je eigen eten en drinken meenemen, maar s.v.p. niet in het restaurant gebruiken.

Slotmaaltijd

We sluiten de dag gezellig af met een Italiaanse buffetmaaltijd in een zaaltje op dezelfde locatie. Zo hoef je niet met een lege maag naar huis. Zowel voor vleeseters als voor vegetariërs is er voldoende. Deze niet-verplichte slotmaaltijd kost € 10.50 per persoon inclusief drankje. Opgave (ook van eventuele extra personen) via het aanmeldingsformulier. Je betaling moet dan uiterlijk 28 oktober bij ons binnen zijn.

Poster

Heb je onze poster al gezien? Download deze hier, of klik op het plaatje. Je kunt hem zelf printen en ophangen bij je jeugdcircus, of voor je eigen raam.

Toelichting op de progamma-onderdelen:

Eenwielerdiploma’s: Je kunt tijdens het festival “examen doen” voor officiële eenwielerdiploma’s, erkend door de International Unicycling Federation. Er bestaan tien niveaus. De eisen voor de niveaus vind je hier. Zo kan je kijken welk niveau je zou kunnen halen, of waar je misschien nog op moet oefenen. Aan het eind van de dag krijg je je diploma(s) mee.Wie hier vorig jaar aan meegedaan heeft: het niveau dat je toen behaald hebt, blijft geldig. Je kan dus doorgaan waar je gebleven bent.
Leiding: Klaas Bil, IUF-gecertificeerd examinator.

Racen/sprinten: Voor wie zich wil voorbereiden op wedstrijden, of gewoon meer snelheid uit zijn eenwieler wil halen.
Leiding: Elise Blad (overall Nederlands Kampioen) en Lindsey Siebelink (vice-overall Nederlands Kampioen).

Flatland: Dit gaat over skills/stunts op vlakke grond. Er kan veel meer dan je denkt!
Leiding: Tim Desmet en Roos Seegers. Beiden waren finalist op wereldkampioenschappen.

Circuskunsten op eenwielers: Dit gaat over het combineren van jongleren of andere circuskunsten met eenwieleren.
Leiding: Ralf van de Rhee, docent bij Circus Op De Utrechtse Heuvelrug.

Hoog- en verspringen: Leer de techniek van springen op je eenwieler. Je kunt daarna proberen over een balkje te springen, of een horizontale afstand te overbruggen. Met wedstrijdjes later op de dag.
Leiding: Lisanne Boer, drievoudig wereldkampioen in de springdisciplines.

Eenwielergames: Allerlei spelletjes op de eenwieler. Voor de fun, maar spelenderwijs leer je vanzelf beter rijden.
Leiding: Sander Glazenburg en Gert-Jan De Vleeschouwer.

Slalom, Langzaam: Kennismaken met deze bekende wedstrijdonderdelen, of krijg tips om je vaardigheid te verbeteren. De IUF slalom is een voorgeschreven parcours rond een tiental pylonnen. Tien meter zo langzaam mogelijk rijden doe je op een 15 cm brede baan (of 30 cm breed als je 10 jaar of jonger bent).
Leiding: Gert-Jan De Vleeschouwer, wereldrecordhouder IUF Slalom.

Absolute beginners: Maak je eerste meters op een eenwieler langs een wandrek, of misschien al los? Voor kinderen en volwassenen die nog (bijna) nooit op een eenwieler hebben gezeten. Gratis toegankelijk, ook voor niet-deelnemers, eenwielers aanwezig.
Leiding: Rebecca Halbach.

Lunchpauze: De zaal is beschikbaar om vrij te oefenen, of bijvoorbeeld zelf een parcoursje te bouwen met pallets en hellinkjes.

Opstapmanieren, eenbeen, wheelwalk: Op allerlei manieren leren opstappen op je eenwieler, met één been rijden, of met beide voeten op de band in plaats van op de pedalen.
Leiding: Gert-Jan De Vleeshouwer, finalist eenbeen en wheelwalk bij de laatste wereldkampioenschappen.

Los opstappen, ijdelen, …: Los opstappen is opstappen zonder steun. IJdelen is met je wiel een klein beetje heen en weer rijden, terwijl je eigenlijk op dezelfde plek blijft. Als je eenmaal los kunt rijden op een eenwieler, zijn dit de volgende dingen die je wilt leren. Afhankelijk van de vraag kunnen er meer basisvaardigheden geoefend worden.
Leiding: Rebecca Halbach.

Eenwielerbasketbal: Dit is min of meer het ‘gewone’ basketballen, maar dan op eenwielers. Leer de beginselen in de eerste workshop. Later op de dag een of meer wedstrijdjes.
Leiding: Ralf van de Rhee, leider van het eenwielerbasketbalteam van Circus Op De Utrechtse Heuvelrug; hij heeft daarnaast tientallen jaren ervaring als basketbaltrainer zonder eenwielers.

Eenwielerhockey: Een gebruikelijke teamsport op eenwielers. De technieken en speltactiek komen aan bod in de eerste workshop, later op de dag een of enkele wedstrijdjes.
Leiding: Sander Glazenburg, lid van het Nederlandse Eenwielerhockeyteam.

Trials: deze ‘urban’ discipline gaat om het springen en rijden op of over obstakels. Dat kan van eenvoudig tot onmogelijk.
Leiding: Tim Desmet en Roos Seegers, allebei trials-expert. Tim stond in de finale bij de laatste wereldkampioenschappen.

Giraffe rijden: Een giraffe is een grappige naam voor een hoge eenwieler (met ketting). Giraffe rijden ziet er misschien moeilijk uit, maar het valt heel erg mee. Heb je zelf een giraffe, neem hem dan vooral mee, maar we hebben ook leen-giraffes.
Leiding: Martin van Hierden, Jitske Verwaal en Marijn Hadders, alledrie van Eenwielervereniging De Kameleon.

Spectaculaire eenwieleract: Dit moet je echt meemaken. Tim Desmet rijdt de sterren van de hemel!

Spelletjes: hiermee sluiten we de dag met z’n allen af, geschikt voor alle niveau’s.
Leiding: Elise Blad, Lindsey Siebelink, Rebecca Halbach.