Hoe haal je meer snelheid op je eenwieler? (korte versie)

Het belangrijkste om sneller te gaan, is het kiezen van een groter wiel. Bijvoorbeeld: een 24 inch wiel is ongeveer 20% groter dan een 20 inch wiel. Als al het andere gelijk blijft, rij je op het grotere wiel sneller. Simpelweg omdat je per pedaalslag een grotere afstand aflegt.
ls je aan wedstrijden meedoet, moet je natuurlijk wel binnen de maximale wielmaat blijven.
Bijna even belangrijk als een groot wiel zijn relatief korte cranks (crank is het verbindingsstuk tussen pedaal en wielas). Hoe korter de cranks, hoe meer je zult moeten trainen om er ook echt snelheidsvoordeel uit te halen.
Voor baanwedstrijden zijn er minimum-maten voor cranks. Het is dan het beste om precies op die minimummaat te gaan zitten!
Met een hard opgepompte band heb je minder rolweerstand. En de overbrenging van kracht op het wegdek is efficiënter doordat een hard opgepompte band weinig vervormt.
Bij wedstrijden kan een goede start zomaar een hele seconde tijdwinst opleveren. Het is belangrijk om vóór het laatste startpiepje al voorover te hellen, zodat je meteen goed kunt aanzetten.
Het is heel zinvol om je topsnelheid te trainen, ook als je alleen geïnteresseerd bent in lange afstanden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door korte sprintjes voluit te rijden.

Wil je meer tips, kijk dan bij het uitgebreide antwoord op deze vraag.

Comment on this FAQ