1. Heeft de maat van je wiel invloed op je snelheid?

Het belangrijkste om sneller te gaan, is het kiezen van een groter wiel. Bijvoorbeeld: een 24 inch wiel is ongeveer 20% groter dan een 20 inch wiel. Als al het andere gelijk blijft, rij je op het grotere wiel sneller. Simpelweg omdat je per pedaalslag een grotere afstand aflegt.
Daar zit wel een grens aan. Ten eerste zijn er bijna geen eenwielers te krijgen met een groter wiel dan 36 inch, dus dat is in de praktijk het maximum. Ten tweede: hoe groter het wiel wordt, hoe kleiner de winst. Een 36 inch wiel is ruim 12% groter dan de eerstvolgende kleinere maat (32 inch), maar zoveel snelheidswinst ga je echt niet halen. Ten derde: als je aan wedstrijden meedoet, heb je wellicht te maken met een maximummaat. Bij veel wedstrijden is dat 24 inch, of precieser: 618 mm diameter. Maar dan nog: niet alle 24 inch wielen zijn even groot. Enkele procenten verschil kan al een halve seconde schelen in een 100 meter-wedstrijd. Een zogenaamde race-eenwieler benut de ruimte binnen de regels maximaal, en is daarom voor serieuze wedstrijdrijders eigenlijk een must. Race-eenwielers zijn nieuw te koop vanaf ongeveer € 260, bijvoorbeeld bij Circus-expert.nl. (En zo’n race-eenwieler is niet alleen qua wielmaat, maar op alle aspecten geoptimaliseerd voor baanwedstrijden.)

Comment on this FAQ