Disciplines

Er zijn een aantal disciplines binnen het eenwieleren. Hier de voornaamste:

Freestyle

Freestyle is de oudste specifieke stijl van eenwieleren, en houdt in het aaneenrijgen van een serie trucs op de eenwieler tot een artistiek geheel. Een freestyle uitvoering wordt doorgaans op muziek gedaan en je kunt het vergelijken met kunstschaatsen. Freestyle eenwielers zijn meestal 20″, hebben banden met weinig of geen profiel, een vlakke kroon (zodat je erop kunt staan) en vaak tamelijk korte cranks.

MUni (Mountain Unicycling)

MUni is een betrekkelijk nieuwe stijl van eenwieleren en houdt in het rijden over ruig terrein. Net als bij het fietsen op mountain bikes, zijn er verschillende substijlen zoals cross country, downhill, enz. Een eenwieler voor MUni heeft een brede band (meestal 24″) met een grof profiel, een handgreep aan het zadel of aan het frame, pedalen met pennen voor een betere grip, en een sterk wiel. De bandenspanning wordt laag gehouden, wat helpt om oneffenheden te absorberen. De duurdere MUni eenwielers hebben vaak cranks die met een extra sterke constructie aan de as zijn bevestigd, en soms ook een handrem. MUni is een van de snelst groeiende stijlen van eenwieleren.

Trials

Bij trials eenwieleren, ook een tamelijk nieuwe stijl, wordt er veel met de eenwieler gesprongen, op dingen, of eraf, of erover; of er wordt gereden in situaties waarbij het op precisie aankomt (zoals over een smalle balk). Trials eenwielers hebben een handgreep, heel sterke cranks en wielen (meestal 20″), en dikke banden die op een lage druk worden gehouden voor extra veerkracht.

Andere stijlen

Andere stijlen van eenwieleren zijn racen (in officiële races zijn voorschriften voor wielmaat en crank lengte), afstandrijden ofwel toeren wat vaak gedaan wordt op een  groot wiel (28″ of meer) en street, wat elementen van trials combineert met trucs. Street is de nieuwste stijl van eenwieleren, en met name populair onder jongeren; een beetje zoals skateboarden maar natuurlijk veel cooler. Een giraffe (in het Nederlands ook wel hoge eenwieler genoemd) heeft een kettingaandrijving waarbij de trapas boven het wiel zit.
Giraffes worden vooral in uitvoeringen gebruikt, ze zijn niet zo moeilijk te berijden maar het ziet er wel spectaculair uit.